08.03.2017

Aktiivinen kiinteistömarkkina luo mahdollisuuksia

Suomen kiinteistömarkkina oli erittäin vilkas vuonna 2016. Markkinoilla saavutettiin uusi ennätys transaktioissa noin 7,2 miljardia euroa, tässä luvussa on mukana ainoastaan ammattimaisten kiinteistösijoittajien tekemät vähintään miljoonan euron suuruiset kaupat. Ennätykseen vaikutti merkittävästi asuntojen osuus, mikä nousi ennätyksellisesti lähes 40 % kokonaisvolyymistä. Edellisien huippuvuosien 2006-2007 aikaan asuntojen osuus oli käytännössä olematon.

Kotimaisen kiinteistöalan asiantuntijaorganisaatio KTI:n tilastojen mukaan vuonna 2016 suomalaiset kiinteistöt, mukaan lukien kaikki kiinteistöluokat, tuottivat keskimäärin +6,2 %, josta nettotuottoaste oli +5,6 % ja markkina-arvojen muutos +0,6 %.

Käytännössä kaikilla päämarkkina-alueilla globaalisti on samankaltainen tilanne, että pääomia hakeutuu kiinteistöihin. Näin on myös tilanne Pohjoismaissa ja Suomessa. Kiinteistösijoittamisen kiinnostus ja houkuttelevuus ovat kasvaneet merkittävästi jo muutaman vuoden ajan. Sijoitusympäristö on suotuisa ja kaksi keskeistä asiaa johtaa pääomien kasvuun, sijoittajien allokaatioiden tarve lisätä kiinteistösijoituksia ja matalat korot.

Asiantuntijoiden näkemykset ovat varsin samansuuntaiset sen suhteen, että tästäkin vuodesta on tulossa aktiivinen transaktioiden osalta. Voi olla ettei uusia ennätyksiä nähdä mutta korkealla tasolla tullaan pysymään. Aktiivinen markkina luo hyviä mahdollisuuksia kehittää kiinteistöportfolioita. Suomessa myös kansainvälisten toimijoiden määrä ja aktiivisuus on hyvällä tasolla, mikä omalta osaltaan luo markkinaan uskottavuutta ja likviditeettiä. Suomen etuja ovat euro -valuutta, vakaa toimintaympäristö ja kilpailukykyiset tuotto-odotukset.

eQ kiinteistörahastojen kiinteistöomaisuus on jo yli 900 miljoonaa euroa. Viime vuonna rahastojen kiinteistöomaisuus kasvoi 450 miljoonalla eurolla. eQ Liikekiinteistöt ja eQ Hoivakiinteistöt -rahastojen osalta vuodesta 2017 odotetaan myös erittäin aktiivista. eQ Liikekiinteistöt teki maaliskuun 1. päivä merkittävän investoinnin hankkimalla Liila -kauppakeskuksen Espoosta.

Kiinteistöt ovat sanan varsinaisessa merkityksessä reaaliomaisuutta. Kiinteistöjen analytiikka, hankinta, omistaminen, ylläpito, myynti, kehittäminen, rakentaminen on toimiala, jossa tarvitaan laaja-alaista markkinatuntemusta, näkemystä ja kokemusta. eQ on rakentanut juuri tätä omaisuusluokkaa varten organisaation, jolla on vahva toimialatuntemus ja pitkä kokemus.eQ Metsä-, Hoivakiinteistöt- ja Liikekiinteistöt -rahastoja on nyt hoitamassa 7 hengen tiimi, jonka lisäksi eQ:n hallinnossa työskentelee useita kiinteistörahastoja tukevia asiantuntijoita.

eQ Liikekiinteistöt on tuottanut perustamisesta (31.12.2014) alkaen, kaikkien kulujen jälkeen, +10,2 %* p.a. ja eQ Hoivakiinteistöt perustamisesta (1.7.2012) alkaen +8,7 %* p.a.

Kiinteistörahastoihimme voi tehdä merkintöjä neljä kertaa vuodessa ja niistä voi lunastaa varoja kaksi kertaa vuodessa. Suositeltava sijoitusaika kiinteistörahastoihimme on yli 5 vuotta ja rahastojen lunastuspalkkiot on porrastettu ajallisesti niin, että yli 5 vuoden sijoitusajan jälkeen lunastuspalkkiota ei peritä lainkaan.

eQ Liikekiinteistöt -rahaston kuluva merkintäjakso päättyy 31.3.2016. Nykyisessä markkinatilanteessa rahastolla on erinomaisia mahdollisuuksia kehittää portfoliota ja toteuttaa suunniteltua kasvua. Suomen piristyvän taloustilanteen odotetaan myös keskipitkällä ja pitkällä aikavälillä parantavan vuokramarkkinaa sekä vahvistavan vuokrien kehitystä.

eQ Hoivakiinteistöt -rahaston strategiaan sopivia kiinteistökohteita on rajallinen määrä markkinoilla ja koska rahastoon tehtiin paljon uusia merkintöjä vuoden vaihteessa, olemme päättäneet, ettei eQ Hoivakiinteistöt -rahastoon oteta uusia merkintöjä maaliskuussa 2017. Rahastosta maaliskuussa irtoavilla tuotto-osuuksilla merkitään kuitenkin uusia rahasto-osuuksia aivan normaalisti.

Tero Estovirta, Johtaja Kiinteistösijoitukset

Sijoittaminen eQ Kiinteistörahastoihin on helppoa

Yksityissijoittajan kannattaa tehdä rahastomerkintä eQ:n verkkopalvelussa. Mikäli olet jo asiakkaamme, voit tehdä rahastosijoituksen kirjautumalla sisään palveluun. Mikäli olet tekemässä ensimmäistä eQ rahastosijoitustasi, rekisteröidy ensin asiakkaaksi. Tämän jälkeen voit tehdä rahastomerkinnän eikä koko toimenpiteessä mene kuin muutama minuutti aikaa. Autamme toki sinua mahdollisissa rahastoihin ja verkkopalveluun liittyvissä kysymyksissä mielellämme myös puhelimitse  (09) 6817 8700 ja sähköpostilla asiakaspalvelu(at)eQ.fi. Yritys- ja yhteisöasiakkaita pyydämme ottamaan yhteyttä joko suoraan omaan yhteyshenkilöön eQ:lla tai asiakaspalveluumme.

eQ Liikekiinteistöt - Tutustu rahastoon ja sijoita