06.10.2017

Miltä vuosi 2018 näyttää?

Useimmat ammattisijoittajista tekevät vuosittain sijoitussuunnitelman. Sijoitussuunnitelmassa määritellään tyypillisesti se, mihin sijoituskohteisiin ja millaisin rajoituksin salkkua voidaan sijoittaa seuraavana vuonna. Vaikka pienemmät yhteisösijoittajat ja yksityishenkilöt eivät yleensä tee varsinaista sijoitussuunnitelmaa, voi olla ihan hyvä esimerkiksi vuosittain käydä läpi oma sijoitussalkku ja miettiä, onko salkussa muutostarpeita. 

Miltä vuosi 2018 sitten näyttää? 

Globaali talouskasvu on tukevammalla pohjalla kuin pitkään aikaan ja on todennäköistä, että kasvu jatkuu. Tämä on positiivista osakkeille: kun yritysten liikevaihdot ja tulokset kasvavat, tulee tilaa myös kurssinousulle. Kasvuun voi kuitenkin liittyä myös ongelmia sijoitusmarkkinoiden näkökulmasta.

Länsimaissa korot ovat lähellä nollaa ja talouskasvun normalisoituminen hyvin todennäköisesti tarkoittaa sitä, että myös korot alkavat normalisoitua – eli nousta. Tämä näkyy negatiivisena korkosijoittajan salkussa ja jos korkojen nousupaine on jossain vaiheessa äkkinäinen ja raju, voi olettaa myös osakemarkkinoiden hermostuvan. Jos viime vuosien hyvin maltillinen inflaatiokehitys jatkuu, korkomarkkinoiden huoli on pienempi. Jos inflaatio jostain syystä kiihtyisi nopeammin – kuten perinteisissä taloussykleissä on tapahtunut – voi hermostuneisuus korkomarkkinoilla olla suurempaa.
Moni on edelleen skeptinen sen suhteen, jatkuuko talouskasvu vai onko tämän vuoden aikana nähty piristyminen vain hetkellinen ja valtavaan likviditeettiin liittyvä pyrähdys. On mahdollista, että kun keskuspankit vähentävät elvytystään, kasvu palaa takaisin matalalle tasolle. Tämä ei kuitenkaan ole eQ Varainhoidon pääskenaario ensi vuotta ajatellen.

Mihin siis kannattaa sijoittaa? 

Jos kasvu jatkuu niin kuin odotamme, osakkeista saa tervettä tuottoa. Tämä skenaario tarkoittaa korkosijoitusten osalta sitä, että tuotto jää lähelle nollaa ja on pitkissä korkopapereissa negatiivinen. eQ Kiinteistörahastoissa vuokratuotto on edelleen vakaa ja korkojen nousulla ei todennäköisesti ole isoa vaikutusta tuottonäkymiin. 


Mitkä ovat riskit? 

Jos kasvu jatkuu, korkoihin tulee nousupainetta. Sekä Euroopassa että USA:ssa on poliittisia riskejä, jotka voivat heiluttaa markkinoita. Aasian suunnalla häärää ”rakettimies” – mutta tätä riskiä on tavattoman vaikea ennakoida.


Olipa sijoitussalkku millainen tahansa, on tärkeää ymmärtää mihin on sijoittanut ja millaista tuottoa/riskejä salkkuun voi liittyä.

Kirsi Martin, Strategi