19.11.2019

Matkakuulumiset USA:sta

Kävimme tutustumassa USA:n huippuyliopistoihin ja maan poliittiseen tilanteeseen. MIT:ssa meillä oli ilo päästä kuuntelemaan Nobelisti Bengt Holmströmiä (kuvassa), joka oli mm. huolissaan siitä, että säätely näivettää Euroopan pankkijärjestelmän. 

Bengt HolmstömLisäksi hän pelkäsi sitä, että riskit hinnoitellaan väärin, koska markkinoilla luotetaan siihen, että valtio tai keskuspankki pelastaa aina lopuksi. Tästä syystä korkotaso on nyt liian matala, mitä vielä tukee kehittyvien markkinoiden tarve sijoittaa valuuttavarantoa länsimarkkinoille. Muut viestit akatemiasta liittyivät työn muuttumiseen. Automaatio tulee jatkumaan ja työtehtävät muuttuvat. Esimerkiksi itseohjautuvien ajoneuvojen uskotaan korvaavan rekkakuskit. Rekkakuskit ovat tällä hetkellä yleisin ammatti suurimmassa osassa USA:n osavaltioita. Akateemisten tutkintojen painopiste tulee muuttumaan radikaalisti.  Vuonna 2030 maailman akateemisen loppututkinnon suorittaneista tulee 82 % Euroopan ja Pohjois-Amerikan ulkopuolelta. Kiinan ja Intian osuus akateemisista loppututkinnoista tulee olemaan noin puolet.

Washington Trumpin ikeessä

Poliittiisella puolella keskeisenä viesti oli se, että ”Washington on aivan sekaisin”. Viimeisen kahden vuoden aikana alkoholin kulutus Washingtonissa onkin noussut merkittävästi. Trumpin hallinto on rikkonut kaikki vanhat normit ja pitää omaa tapaansa toimia aivan normaalina. On luonnollista haukkua FEDin pääjohtaja Powellia, koska on hyvä valita uhri hyvissä ajoin, mikäli lama on tulossa. Ja FED on mitä erinomaisin uhri. Myös entisten presidenttien ja ulkovaltojen haukkuminen on ”uusi normaali”. Mutta mikä on Trumpin strategia? Trumpin hallintoa lähellä oleva taho kertoi, että unohtakaa, että on mitään strategiaa. Politiikan teko perustuu lyhyen aikavälin hyötyyn. Kaikki on myös kahdenvälistä – monenväliset asiat eivät Trumpia kiinnosta. Ikävä kyllä varsinkin ulkopolitiikan alueella usein törmätään monenvälisiin ongelmiin, oltiinpa sitten Lähi-Idässä, arktisella alueella tai ympäristökysymyksissä. Trumpin hallintoa lähellä olevan tahon mukaan voimme odottaa myös Euroopalle auto- ja maataloustulleja eikä ole poissuljettua, että USA:n instituutioiden sijoituksia Kiinaan rajoitetaan. Ja koska kongressi rajoittaa eniten presidentin toimivaltaa sisäpolitiikassa, joutuu Trump huseeraamaan nimenomaan ulkopolitiikassa. Trumpin ansioksi luettiin Pariisin ilmastosopimus. Se tuli voimaan kaksi päivää ennen Trumpin virkaan-astumista, koska kaikilla osapuolilla oli kiire saada se valmiiksi ennen Trumpin puuttumista asiaan. Myös Eurooppa saattaa tulla yhtenäisemmäksi Trumpin takia.

Trump on saanut republikaanipuolueen vahvaan otteeseen. Hän on pystynyt torppaamaan itselleen epäsuosiollisten republikaanipoliitikkojen nousun kongressiin armottomilla twitter-kampanjoilla. Niinpä republikaaneissa on nyt kahdenlaista väkeä – niitä, jotka kannattavat Trumpia ja niitä, jotka pelkäävät! Kuinka kauan saamme sitten nauttia Trumpin hallinnon politiikasta? Lähtökohta on tietenkin aina se, että istuva presidentti on suosikki vaaleissa. Asia mikä varmimmin voisi horjuttaa Trumpia on talouden ajautuminen taantumaan. Tämä lienee kuitenkin epätodennäköistä ennen seuraavia vaaleja, koska vaalit ovat jo vuoden kuluttua. On muistettava, että edellisissä vaaleissa Trump oli onnekas. Hän sai vähemmän ääniä kuin Hillary Clinton, mutta onnistui voittamaan muutamat ratkaisevat vaa’ankieli osavaltiot. Osasyynä Trumpin valintaan olivat demokraatit. He eivät tunnistaneet, että kansa halusi muutosta. Loppusuoralla ehdokkaaksi oli Clintonin lisäksi myös Jeb Bush.  Clinton tai Bush ei ollut muutos, joten äänestäjät ennemmin kokeilivat Trumpia. Nyt osa on kuitenkin sitä mieltä, että kokeilu on nähty. Toisaalta Trump on varmasti saanut myös uusia kannattajia. Tämänhetkinen kannatus 40-42% ei riitä, joten Trump tulee tarvitsemaan vielä lisää kannattajia. Demokraattien puolelta vahvimmalta ehdokkaalta vaikuttaa juuri nyt Elisabeth Warren, mutta ainakin helmikuun Iowan esivaaliin asti on aikaa myös mustille hevosille nousta parrasvaloihin. Trumpin hallinnon lähellä olevan tahon mukaan Ukrainan tapahtumien jälkeen Joe Bidenin peli on pelattu. Ei kai tuollaista rikollista kukaan voi äänestää!

Capitol Hill

Capitol Hill

Keskuspankkien riippumattomuus tulee olemaan kovalla koetuksella tulevaisuudessa niin USA:ssa kuin Euroopassakin. USA:ssa keskuspankin pääjohtaja Powellin asemaa ei pidetty vahvana. Mikäli seuraava presidentti on Trump, Elisabeth Warren tai Bernie Saunders, Powellin odotetaan saavan potkut. Powellin kortit eivät siis ole häävit. Keskuspankkipolitiikan osalta pidettiin selvänä, että USA ei tule menemään koskaan negatiivisiin korkoihin. Jenkit eivät yksinkertaisesti ymmärrä miten ne voisivat toimia. USA:n työmarkkinat ovat vahvat ja työttömyysaste on painunut matalalle tasolle.  Siitä huolimatta inflaatio on pysynyt maltillisena. USA:ssa kuitenkin uskotaan siihen, että vielä löytyy työttömyysaste, jossa inflaatio alkaa kiihtyä.

Presidentin aiheuttama epävarmuus tulee jatkumaan, koska Trumpin mielestä epävarmuudesta on hänelle hyötyä mm. kauppaneuvotteluissa. Yritykset eivät ole tästä samaa mieltä, mutta valitettavasti se ei ole ongelma Trumpille. Toki talous ja pörssikurssit Trumpiakin huolestuttavat. Kiinan kanssa tullaan käymään vääntöä todennäköisesti presidentin vaaleihin asti, koska diili lokakuussa 2020 olisi Trumpille kaikista makein. Tähän tietysti voi vaikuttaa myös vastapuoli Kiina. Kiina tulee katsomaan, kuka on demokraattien vastaehdokas vaaleissa ja mitkä ovat hänen mahdollisuutensa, ja päättää sitten kenen kanssa haluaa neuvotella.

Veli-Pekka Heikkinen
Veli-Pekka Heikkinen
Johtaja, sijoitustoiminto