13.04.2023

Korkosijoittamisen paluu

Korkosijoittamisen paluu

Korkoympäristö on muuttunut ja pitkä nollakorkojen jakso on vihdoin takana. Pandemian ja Ukrainan sodan vuoksi kiihtynyt inflaatio yllätti sekä keskuspankit että sijoittajat. Teollisuuden toimitusketjuongelmista alkanut ja väliaikaiseksi oletettu inflaatio muuttuikin muodoltaan sitkeäksi, kun sodan myötä myös energian ja ruoan hinnat ampaisivat ylös. Tämä kasvatti palkankorotusvaateita ja nosti myös palveluiden hintoja. Keskuspankit eivät voi juurikaan vaikuttaa tarjontapuolen hintasokkeihin, joten ainoaksi keinoksi jää hillitä kysyntää korkoja nostamalla. Nyt nähty EKP:n tahti nostaa ohjauskorkoa on ollut nopein euron olemassaolon aikana.

Ohjauskorkoa on nostettu alle vuoden aikana nollasta 3,5 prosenttiin ja talletuskorko on jo kolmessa prosentissa. Vaikka inflaatio ei ole korkosijoittajan ystävä, on korkojen nopealla nousulla valoisakin puolensa. Keskuspankkien päättäväiset toimet ovat pitäneet pitkän ajan inflaatio-odotukset vakaina. Niinpä katse kannattaakin nyt suunnata eteenpäin. Vaikka inflaatio juuri nyt on yhä korkealla, näyttää siltä, että sen huippu on jo saavutettu. Energian ja raaka-aineiden hinnat ovat laskeneet ja tämän pitäisi alentaa myös pohja-inflaation tasoa ajan myötä. Korkomarkkinat ennustavatkin, että keskuspankit alkavat laskea korkoja jo loppuvuonna tai viimeistään ensi vuonna. Nostosykli on siis loppumassa ja korkohuiput lähellä. Perinteisesti tämä on ollut hyvä aika sijoittaa korkorahastoihin. Korkosijoittaminen on vihdoin palannut!

eQ:n korkorahastot

Vaikka lyhyet korot ovat nousseet nopeasti, ovat pankkitilien korot reagoineet hitaammin. eQ Lyhyt Korko –rahaston efektiivinen korko on tällä hetkellä noin kolme prosenttia ja rahasto hyötyy korkojen noususta, sillä sijoitusten keskimääräinen juoksuaika on alle kaksi kuukautta. Lyhyen koron rahasto on hyvä vaihtoehto pankkitilille. eQ Lyhyt Korko ei kuitenkaan ole talletussuojan piirissä eikä likviditeetiltään vastaa pankkitiliä.

eQ Euro Investment Grade –rahasto sijoittaa pääosin korkean luottoluokituksen yrityslainoihin. Rahastolle tyypillistä on laaja hajautus. Korkojen nousun myötä rahaston efektiivinen korko on noin 5,5 prosenttia. Tuottotaso on varsin houkutteleva pitkäaikaiselle sijoittajalle, jos sitä verrataan euroalueen pitkään inflaatio-odotukseen (noin 2,4 prosenttia) tai vaikkapa eurooppalaisten osakkeiden keskimääriseen osinkotuottoon.

eQ High Yield –rahasto sijoittaa hajautetusti matalamman luottoluokituksen yrityslainoihin. Rahaston efektiivinen korko on tällä hetkellä jo noin kymmenen prosenttia. Tässä omaisuusluokassa mahdollisilla maksuhäiriöillä on vaikutusta rahaston tuottoon, sillä omaisuusluokan yritykset ovat keskimääräistä velkaisempia. Vaikka korkojen noustua maksuhäiriöiden oletetaan kasvavan, on lainojen hinnoittelussa jo tukeva puskuri tätä vastaan.

Riskit

Kuten kaikkeen sijoittamiseen, myös eQ:n korkorahastoihin sijoittamiseen liittyy riskejä. Muutokset korkotasossa tai ennakoiduissa maksuhäiriöissä voivat aiheuttaa korkorahastojen sijoittajille tappioita. Rahastoihin liittyy myös likviditeettiriski eli riski siitä, että sijoitusten realisointi poikkeuksellisessa markkinatilanteessa voi johtaa tappioihin ja viivästyksiin ja jopa viivästyttää lunastusten maksamista.

Jyri Tanskanen
Jyri Tanskanen, salkunhoitaja