19.01.2021
Teräs portaikko

Erikoinen vuosi 2020

Vuosi 2020 oli hyvin erikoinen ja vuosi 2021 näyttää alkavan etenkin USA:ssa melko oudoissa merkeissä. Kun katsoo sijoitustuottoja, vuosi 2020 näyttäisi olevan hyvinkin ”tavanomainen”, etenkin osakemarkkinoilla. Globaali osakeindeksi tuotti 6,3 % eurossa ja 15,9 % dollareissa. Tarkempi tarkastelu osoittaa, että aivan tavanomainen vuosi ei kuitenkaan ollut. Euroopan pörssi tuotti indeksitasolla -3,3 %. Suomen pörssin tuotto oli lähes +16 %. Eurooppalaiset valtionlainat tuottivat lähes +5 %, vaikka korkotaso vuoden 2020 alussa oli jo lähellä nollaa. Valuuttaliikkeet olivat suuria. Osakemarkkinoiden tuotot Q1/2020 olivat dramaattisen negatiivisia. Marraskuu 2020 oli yksi historian kovimmista nousukuukausista. Pääosa meistä oppi käyttämään Teamsia ja muita digitaalisia tapoja kohdata toisemme.  

Vuodesta 2021 tulee todennäköisesti elpymisen vuosi. Merkittävä osa elpymisestä on tilastoharhaa – ison pudotuksen jälkeen pienikin nousu on prosentuaalisesti suuri. Vuoden 2020 tavoin keskeinen talouksiin vaikuttava tekijä vuonna 2021 on Covid-19 –virus. Jos ihmiset pystyvät palaamaan normaaliin, viruksettomaan arkeen, voi elpyminen olla hyvinkin ripeää. Jos eivät pysty, jää elpyminen vaisuksi. Osakemarkkina hinnoittelee melko positiivista skenaariota. Markkinoille pumpattu valtava likviditeetti ja matala korkotaso tukevat optimismia. 

Vuosi 2020 on jälleen kerran osoittanut, että parhaat yritykset ovat notkeita ja nopeita muuttamaan toimintatapaansa, kun maailma muuttuu. Parhaan tuoton sai vuonna 2020 pienyhtiöistä, joissa ketteryys voi parhaimmillaan olla kaikkein parasta. Vaikka muutos pelottaa, se voi olla myös mahdollisuus.

eQ:n rahastot menestyivät hyvin vuonna 2020. Kiinteistörahastojemme tuotto pysyi selvästi positiivisena läpi vuoden ja koko vuoden osalta eQ Hoivakiinteistöt -rahaston tuotto oli täysillä palkkioilla 9,0 %* ja eQ Liikekiinteistöt rahaston tuotto 4,6 %*. Osakemarkkinoilla tuottoerot alueittain ja rahastoittain olivat suuria, mutta kokonaisuutena eQ:n osakerahastot menestyvät hyvin. Korkorahastoissa vuosi oli osakkeiden tapaan volatiili, mutta koko vuoden osalta korkorahastot hyötyivät korkotason laskusta ja tuottivat odotettua enemmän. 

eQ Varainhoidon sijoitustiimi käy läpi rahastot, joita pidämme tällä hetkellä mielenkiintoisimpina. Katso eQ:n rahastosuosikit täältä. eQ Varainhoidon sijoitustiimin valinnat perustuvat historiallisen tuoton sijasta tulevaisuuden näkymiin.

* Aiempi tuotto ei ole luotettava osoitus tulevasta tuotosta. Kaikissa esittämissämme kiinteistörahastojen tuottoluvuissa on huomioitu aina kaikki palkkiot (lukuun ottamatta merkintä- ja lunastuspalkkiota), mutta ei sijoittajan mahdollisesti maksettavaksi tulevia veroja.