20.06.2016
Teknologiateollisuus ry, Teknologiateollisuuden 100-vuotissäätiö ja 9 muuta tekniikan- ja teknologia-alan säätiötä ja yhdistystä (ns. TSR-yhteistyö) perustavat yhteisen suomalaisen erikoissijoitusrahaston, joka sijoittaa pohjoiseurooppalaisiin ja yhdysvaltalaisiin pääomasijoitusrahastoihin. Rahaston koko on lähes 80 miljoonaa euroa ja sitä hallinnoi eQ Varainhoito.
 
Rahaston perustamisen myötä Teknologiateollisuus ry:n pääomarahastositoumusten määrä nousee lähivuosina 25 prosenttiin kokonaissijoituksista. Muualla maailmassa ja etenkin USA:ssa menestyneet säätiösijoittajat ovat perinteisesti tehneet pääomasijoituksia jopa tätä enemmän. TSR-yhteistyö on myös edelläkävijä rahastorakenteen osalta.
 
”Korkotuotot ovat tällä hetkellä vaatimattomia ja vain riskipitoisimmista korkosijoituksista on saatavissa tuottoa. Listattu osakemarkkina on noussut pitkään ja on viime aikoina ollut hyvin volatiili. Olemme viimeisen kolmen-neljän vuoden aikana määrätietoisesti nostaneet vaihtoehtoisten sijoitusten osuutta sijoitussalkuissa. Pitkäaikaisena sijoittajana pääomasijoitukset sopivat meille erityisen hyvin ja olemme merkittävästi nostaneet ko. omaisuusluokan allokaatiota salkuissamme. Pääomasijoitukset suhteutettuna riskiinsä ovat olleet historiallisesti parhaiten tuottanut omaisuusluokka” sanoo TSR-yhteistyön keskeinen koordinaattori, Teknologiateollisuus ry:n johtaja Esko Keskinen. TSR-yhteistyön puheenjohtajana toimii vuorineuvos Stig G. Gustavson.
 
eQ Varainhoidon private equity -sijoituksista vastaava johtaja Staffan Jåfs pitää TSR-yhteistyön päätöksiä merkittävinä. ”On hienoa, että osaava suomalainen, pitkäaikainen sijoittajataho tekee päätöksiä, joilla halutaan luoda pitkän aikavälin tuottopotentiaalia – ja samalla rahoittaa nopeimmin kasvavia listaamattomia yrityksiä. Pitkäjänteiset sijoittajat voivat hyödyntää pääomasijoitusten ns. likviditeettipreemiota, mikä parantaa kokonaissalkun tuottoa. Tästä syystä hyvin monet sijoittajat nostavat nyt pääomasijoitusallokaatiotaan ja TSR on edelläkävijä vaihtoehtoisten sijoitusten hyödyntämisessä.  Menestyksekäs pääomasijoitustoiminta vaatii resursseja, kontakteja ja pitkä-aikaista sijoituskokemusta – eQ:n pääomasijoitustiimi on Pohjoismaiden kokeneimpia ja konsernimme tukitoimintojen myötä pystymme tarjoamaan sijoittajillemme kokonaisratkaisun pääomasijoitusten osalta” Jåfs toteaa.
 
 
Helsinki 20.6.2016
 
eQ Varainhoito Oy
 
Lisätietoja:
 
Staffan Jåfs, johtaja, pääomasijoitukset, eQ Varainhoito Oy, puh: +358 (9) 6817 8736
staffan.jafs(at)eQ.fi